Hersenschimmen/Gewiste sporen vergelijking

Ik ga mijn presentatie houden over Hersenschimmen van Bernlef en Gewiste Sporen van Annelies Nolet. Van deze boeken zal ik het thema, Dementie, vergelijken. Ik heb mijn vergelijking in drie onderdelen verdeeld. Ten eerste Hoe komt de dementie tot uiting in het boek en ook zal ik kijken hoe de dementie is ontstaan. Hoe de dementie tot uiting komt in de boeken zal ik met de volgende ziektebeelden vergelijken:

* Verlies van korte termijngeheugen, meestal de eerste aanduiding van dementie.
* Verlies van lange termijngeheugen
* eenvoudige taken, die men vroeger makkelijk aankon, niet meer kunnen uitvoeren, zoals koken, talen spreken, dingen repareren, etc.
* in een bekende omgeving ...

Want to read the rest of this paper?
Join Essayworld today to view this entire essay
and over 50,000 other term papers

tafel liggen en weet niet meer dat hij die aan het lezen is. Het verlies van korte termijngeheugen blijf je zien tot aan het eind van het boek.
In Gewiste Sporen is het verlies van het korte termijngeheugen zeer duidelijk aanwezig en ook misschien wel erger dan in Hersenschimmen. Het eerste tekentje van verlies van korte termijngeheugen is in het eerste hoofdstuk als ze niet meer zeker weet of ze een pagina uit het boek dat ze aan het lezen is wel echt heeft gelezen. Een klein stukje later in het boek vergeet ze ook dingen zoals de was, dat ze naar de poelier is geweest en ze vergeet een heel toneelstuk dat ze net heeft gezien.
Het verlies van lange termijngeheugen is ook heel duidelijk in Hersenschimmen. Hij vergeet eerst kleine dingen zoals dat zijn vrouw al 10 jaar geen suiker in de koffie drinkt of dat ze geen beschuit met muisjes lust, maar niet lang daarna is hij bijvoorbeeld vergeten dat de man van een goede vriendin van zijn vrouw al jaren dood is en wanneer hij voor de ...

Get instant access to over 50,000 essays.
Write better papers. Get better grades.


Already a member? Login


CITE THIS PAGE:

Hersenschimmen/Gewiste sporen vergelijking. (2012, March 22). Retrieved February 23, 2019, from http://www.essayworld.com/essays/Hersenschimmen-Gewiste-sporen-vergelijking/100495
"Hersenschimmen/Gewiste sporen vergelijking." Essayworld.com. Essayworld.com, 22 Mar. 2012. Web. 23 Feb. 2019. <http://www.essayworld.com/essays/Hersenschimmen-Gewiste-sporen-vergelijking/100495>
"Hersenschimmen/Gewiste sporen vergelijking." Essayworld.com. March 22, 2012. Accessed February 23, 2019. http://www.essayworld.com/essays/Hersenschimmen-Gewiste-sporen-vergelijking/100495.
"Hersenschimmen/Gewiste sporen vergelijking." Essayworld.com. March 22, 2012. Accessed February 23, 2019. http://www.essayworld.com/essays/Hersenschimmen-Gewiste-sporen-vergelijking/100495.
JOIN NOW
Join today and get instant access to this and 50,000+ other essays


PAPER DETAILS
Added: 3/22/2012 08:48:19 AM
Submitted By: emiel1206
Category: Book Reports
Type: Free Paper
Words: 1203
Pages: 5

Save | Report

SHARE THIS PAPER

SAVED ESSAYS
Save and find your favorite essays easier

SIMILAR ESSAYS
Hersenschimmen
Copyright | Cancel | Contact Us

Copyright © 2019 Essayworld. All rights reserved